Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν συμφωνία με τους Ταλιμπάν και την απόσυρση στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων εν μέσω συνεχιζόμενης αιματοχυσίας, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει σε μία αρχική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Ταλιμπάν.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να φέρει πίσω στο σπίτι τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που αυτή τη στιγμή σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.

Η πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης διαπραγμάτευσης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τον τερματισμό της 18ετούς στρατιωτικής σύγκρουσης, σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι ανώνυμοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την απόσυρση περίπου 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, φέρνοντας τους αριθμούς του εκστρατευτικού σώματος από 14.000 σε περίπου 9.000 ή ακόμα και 8.000 στελέχη, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα που ίσχυαν και κατά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν θα συμφωνούσαν σε μία κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και σε διακοπή των δεσμών τους με την Αλ Κάιντα.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ποτέ συμφωνήσει να αναγνωρίσουν την αμερικανική συμμαχία με την Καμπούλ. Κατά τη διάρκεια των μηνών των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα του Κατάρ, η οργάνωση επέδειξε τη βούληση να διαπραγματευτεί για την ειρήνη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γκάνι ως παράνομη και ως προϊόν ξένης επιβολής.

Σε ένα tweet την Τετάρτη, ο ειδικός αντιπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιζάντ, δήλωσε ότι «αν οι Ταλιμπάν κάνουν αυτό που πρέπει, θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία στην οποία έχουμε εργαστεί μέχρι στιγμής».

​Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Αυτή είναι η οδηγία μου από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν σαφής: Τερματισμός των ατελείωτων πολέμων, μείωση των στρατευμάτων, δήλωσε ο Πομπέο σε εκδήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε την Πέμπτη ο Ζαμπιλίλα Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Τα πράγματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα ότι θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο, αλλά εξαρτάται και από τη σοβαρότητα των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη των συζητήσεων και της αισιοδοξίας του Χαλιζάντ, καθώς και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Μουτζάχιντ, ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ φαίνονται λιγότερο αισιόδοξοι για τη συμφωνία ή το τέλος του 18χρονου πολέμου στο σύνολό του.

Πηγή: sputniknews.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!