Όταν ο πυρρίχιος χορός αφηγείται τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ! ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΣΕΡΡΑ

H Σέρ(ρ)α, είναι πολεμικός χορός του Πόντου, που αποτελεί παραλλαγή του Πυρρίχιου.Έλαβε την ονομασία του επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τ...

Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καβάλας έγινε το σκηνικό για το φιλμάκι που δημιούργησαν οι Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης από τη Μουσθένη, με αφορμή τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι «The Trackers», όπως είναι γνωστά τα δύο αδέρφια, αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν τον πυρρίχιο χορό σέρρα για να ιχνηλατήσουν μια ιστορία ξεριζωμού αλλά και σθένους.

«Προβάλουμε την παλικαριά και την ενότητα των Ποντίων, δείχνοντας έναν από τους δυνατότερους ψυχολογικά χορούς», δηλώνουν.

Για τη Γενοκτονία αλλά και για τον πυρρίχιο στην κάμερα μίλησε ο Γρηγόρης Τσαλκατίδης, ένας από τους σπουδαιότερους κατασκευαστές ποντιακής λύρας. Κείμενα και ποίηση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη αφηγήθηκε ο Στέλιος Χουλιάρας.

Στα γυρίσματα συμμετείχε ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Χόρεψαν οι: Χρήστος Ορφανίδης, Νίκος Καλογερίδης και Δημήτρης Χαραλαμπίδης, λύρα έπαιξε ο Άκης Τσανίκος και νταούλι η Ασημένια Πουρσαϊτίδου.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!