Η Ουκρανία κατέλαβε ρωσικό τάνκερ. Προειδοποιεί η Μόσχα.

https://elromio.gr

H Ουκρανία κατάσχεσε ένα ρωσικό tanker που όπως διατείνεται υποπτεύεται ότι σχετίζεται με το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των 2 χωρών το 2018. Η ρωσική διπλωματία προειδοποίησε την Ουκρανία για πιθανές « συνέπειες » για την δέσμευση του πλοίου. Η Ουκρανία συνέλαβε σ΄ένα από τα λιμάνια της ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο που σύμφωνα με το Κίεβο συμμετείχε στην κατάσχεση το Νοέμβρη από τη Ρωσία πολεμικών ουκρανικών πλοίων στ’ ανοιχτά της Kριμαίας στο Στενό του Kertz.

Το Tass τονίζει πως το πλήρωμα του ρωσικού τάνκερ που κρατείται στο λιμάνι Izmail επιστρέφει στη Ρωσία αλλά το δεξαμενόπλοιο παραμένει δεσμευμένο στην Ουκρανία είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στο Kiev στο TASS.

Η πρώτη αντιρωσική επιχείρηση του Zelensky » χαρακτηρίζεται η δράση αυτή από το ουκρανικό μέσο .Ο αρχισυντάκτης του ουκρανικού »censor » ο Γιούρι Butusov γράφει ότι ο Zelensky διέταξε προσωπικά την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου. Το ίδιο μέσο προσθέτει πως το 10μελές πλήρωμα του ρωσικού πλοίου ΝΕΥΜΑ ανακρίθηκε ωστόσο η πλοιοκτήτρια εταιρεία άλλαξε το πλήρωμα και οι ναύτες που το αποτελούν είναι καινούργιοι και δεν έχουν σχέση με την εμπλοκή του τάνκερ στο επεισόδιο στο Στενό του Κερτς το Νοέμβρη.

Καίριο ερώτημα θέτει η ρωσική kp αναρωτιέται γιατί οι Ρώσοι εφοπλιστές ενθαρρύνουν μια τέτοια προσέγγιση όπως του συγκεκριμένου πλοίου στην Ουκρανία στέλνοντας ένα δεξαμενόπλοιο με πλήρωμα σε σκόπιμη αιχμαλωσία.

Εξάλλου, υπήρχαν ήδη προηγούμενα. Στις 25 Μαρτίου πέρυσι, οι ουκρανικές αρχές κρατούσαν ένα αλιευτικό σκάφος το «Nord» με δέκα Ρώσους.Στις 11 Αυγούστου 2018, στη Χερσών, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Mechanic Pogodin». Οι 12 ναυτικοί απελευθερώθηκαν αμέσως.

Сотрудники украинской военной прокуратуры на борту российского танкера.

Το ΝΕΥΜΑ κατασχέθηκε την Τετάρτη στο λιμάνι Izmaïl που είναι στην εκβολή του Δούναβη ,στην περιοχή της Οδησσού ανέφεραν οι (SBU) σ΄ανακοινωθέν. «Μια ομάδα ερευνητών της SBU» επέδραμε στο δεσμευμένο tanker, και κατάσχεσε έγγραφα ενώ ανέκρινε τα μέλη του πληρώματος, διευκρινίζει το ανακοινωθέν και προσθέτει πως το Κίεβο προετοιμάζει μια δικαστική αναφορά αίτημα σχετικά με την κατάσχεση του πλοίου.

«Πρόκειται για ομηρία Ρώσων αυτό θα θεωρηθεί ως μια κατάφωρη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και οι συνέπειες δεν θ’ αργήσουν», προειδοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ λέγοντας ότι μελετά την κατάσταση για την λήψη των αντίστοιχων μέτρων.

Τέλος Νοέμβρη οι ρωσικές αρχές κατάσχεσαν 3 ουκρανικά πολεμικά πλοία που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στην Αζοφική Θάλασσα από το Στενό του Kertch που τη χωρίζει από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τους SBU, το tanker Neyma συμμετείχε στο blocage των ουκρανικών πλοίων κλείνοντάς τους την είσοδο στο Στενό του Kertch, πριν την κατάληψή τους από Ρώσους. Οι Ρώσοι του ιδιοκτήτες άλλαξαν το όνομα του σε Nika Spirit για να «κρύψουν την ανάμειξή του σε αυτή την επιθετική ενέργεια». Οι Ουκρανοί ναύτες κρατούνται πάντα από τις ρωσικές αρχές αφού στα μέσα Ιούλη ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει για 3 μήνες επιπλέον την κράτησή τους.

Tι έπαθε τώρα η SBU όταν φαίνεται ότι η Μόσχα και το Κίεβο άρχισαν να χτίζουν γέφυρες κατά την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια; Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων εντατικοποιήθηκαν. Κηρύχθηκε μια ακόμη ανακωχή. Όχι μόνο η διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά και η προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων, τουλάχιστον στον ανθρωπιστικό τομέα, τώρα κινδυνεύουν.

Στην πραγματικότητα, οι εμπνευστές της επιδείνωσης είναι αντίπαλοι οποιασδήποτε εξομάλυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε αυτό τη δράση αναφέρει η kp.

Α΄ ΗΤΤΑ Ζελένσκι από Πούτιν.

Αναζητώντας μια πρώτη γρήγορη νίκη στην θητεία της προεδρίας του, ο Volodymyr Zelenskiy έχει δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτικώνπου κρατεί η Ρωσία μετά το Νοέμβρη του 2018 γράφει το bloombergΟι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέδωσαν πολύ και φαίνεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος έκανε κι ένα βήμα παρά πάνω στην ίδιο προοπτική με την κατάληψη του ρώσικου τάνκερ και του πληρώματος. Είναι ένα τολμηρό παιχνίδι προσθέτει.

«Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σκληρή απάντηση από τη Ρωσία», δήλωσε τηλεφωνικά ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Penta στο Βέλγιο ο Volodymyr Fesenko .

Πιο αργά την Πέμπτη, φαινόταν ότι ο Zelenskiy ήθελε να ρίξει τη θερμοκρασία, καθώς η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν τα δέκα μέλη του πληρώματος όλοι οι Ρώσοι προσθέτει το ίδιο μέσο.

Οι Ρώσοι ναυτικοί εγκατέλειψαν την Ουκρανία ασφαλείς και αβλαβείς αναφέρει πηγή των υπηρεσιών Ρωσίας.

Ο Zelenskiy επιδίωξε μια ανταλλαγή κρατουμένων με Ουκρανούς ναύτες πιθανώς αλλά απέτυχε. Υπερεκτίμησε εαυτόν επηρεασμένος από τη διπλωματία των τάνκερ Δύσης Ιράν και θέλησε να παραστήσει την υπερδύναμη απέναντι σε μια πραγματική υπεδρύναμη αλλά τα σχέδια του ναυάγησαν την ίδια μέρα. Η δε ωρών επικοινωνιακή του επίδειξη είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει προσωπικά δεινά εναντίον του από τη ρωσική πλευρά αφού στοχοποιείται απόλυτα.

UPDATE

όλα τα μέλη του πληρώματος του τάνκερ Nika Spirit είναι καλά στην υγεία τους είπε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Fos Shipping Management, στο TASS. Τα μέλη του πληρώματος νωρίτερα επέστρεψαν στη Ρωσία.

Όλοι είναι καλά κανείς δεν υποφέρει από τραυματισμό κανείς δεν χρησιμοποίησε βία εναντίον τους, δήλωσε.

Οι ναυτικοί έφθασαν στο Krasnodar. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος για τη Μόσχα. «όλοι οι ναύτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους κάτι που είναι καλό. Τώρα κατευθύνονται στα σπίτια τους. Τα 1Ο μέλη του πληρώματος ήρθαν από την περιοχή του Krasnodar region,» πρόσθεσε.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!