Παγκόσμια απάτη με αεροπορικά εισιτήρια – 6 συλλήψεις στην Ελλάδα

Αστυνομικοί από 60 χώρες συμμετείχαν στις επιχειρησιακές δράσεις που έγιναν σε πάνω από 200 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης με την ονομασία GAAD (Global Airport Action Days) για την καταπολέμηση κυκλωμάτων που εξαπατούν επιβάτες αεροπορικών εταιρειών. Στην Ελλάδα έγιναν έξι συλλήψεις, πέντε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μία στον Κρατικό Αερολιμένα Σάμου.

Συνολικά, στην επιχείρηση που υλοποιήθηκε από τη Europol, την Interpol και την Ameripol, έγιναν 79 συλλήψεις που αφορούσαν 165 ύποπτες συναλλαγές.

Κομβικό ρόλο είχαν και 56 αεροπορικές εταιρείες και 12 διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ τα Συστήματα Καρτών (Card Schemes) και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών κατόπιν επικοινωνίας με τον νόμιμο κάτοχο των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για τις επίμαχες συναλλαγές εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων παρείχαν άμεση επιβεβαίωση της απάτης.

Η Europol συνιστά στους επιβάτες:

Να κάνουν κρατήσεις απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, της αεροπορικής εταιρείας ή ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Να αναζητούν το λογότυπο της ΙΑΤΑ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Να κάνουν έρευνα μέσω διαδικτύου για να βεβαιώσουν ότι η εταιρεία είναι νόμιμη. Εάν είναι ύποπτη, ίσως υπάρχουν σχετικές προειδοποιητικές αναρτήσεις από άλλους χρήστες.

Να είσαι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί με το όνομα της ιστοσελίδας και το όνομα χώρου. Μικρές αλλαγές (όπως από .com σε .eu) μπορεί να σε ανακατευθύνουν σε διαφορετική εταιρεία.

Να ελέγχουν την ασφάλεια των πληρωμών κατά τη διαδικασία κράτησης η γραμμή διεύθυνσης url πρέπει να αρχίζει με https://.

Να ελέγξουν εάν η ιστοσελίδα προσφέρει όρους και προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου-προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αλήθεια, πιθανότατα να μην είναι.

Εάν πέσουν θύμα απάτης, να διατηρήσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!