Πανδημία: Μια «βουβή» Μεγάλη Σαρακοστή

Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με ανοικτές τις εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή και αναστολή όλων των Ιερών Ακολουθιών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή ακόμα και της Θείας Λειτουργίας, για την οποία η ΔΙΣ είχε αποφανθεί λίγο νωρίτερα ότι θα τελείτο λιτώς και για μία ώρα κάθε Κυριακή.

Ναταλία Δανδόλου

«Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αναστολή τέλεσης λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας

Την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Η αναστολή ισχύει άμεσα, για το διάστημα από 16 Μαρτίου μέχρι και 30 Μαρτίου.

Οι αποφάσεις της ΔΙΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση χθες, έλαβε την απόφαση να παραμείνουν οι ναοί ανοικτοί μόνο για προσευχή, να ανασταλούν όλες οι Ιερές Ακολουθίες, και να τελείται μία λιτή Θεία Λειτουργία διάρκειας μίας ώρας (7.00-8.00 το πρωί) κάθε Κυριακή. Ανάλογη απόφαση είχε λάβει και μερικές ώρες νωρίτερα η Εκκλησία της Κρήτης σε έκτακτη συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Ιερές Ακολουθίες θα συνεχίσουν να τελούνται, αλλά χωρίς την συμμετοχή πιστών.

Ήδη στα Μοναστήρια μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών αναφέρει το ανακοινωθέν, ενώ καταλήγει τονίζοντας πως : «Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας», καταλήγει.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!