Πασχαλιά! Το λουλούδι που ευλόγησε η Παναγιά μας

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τον ερχομό της σπουδαιότερος γιορτής της Άνοιξης, το Πάσχα.

Αν και ο εορτασμός φέτος θα είναι ίσως για πρώτη φορά λιγάκι διαφορετικός απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα , δεν ξεχνάμε τα έθιμα τα ήθη μας που έχουμε κληρονομήσει και ετοιμαζόμαστε ψυχικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια που αρμόζει άλλωστε στην ανάλογη περίσταση να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Η φύση φορά τα γιορτινά της πανέμορφα λουλούδια ανθίζουν συμμετέχοντας κ εκείνα με το άρωμα και τα χρώματά τους στη λαμπρή αυτή γιορτή.

Ένα από αυτά τα λουλούδια είναι και η πασχαλιά η οποία έχει συνδεθεί με την περίοδο του Πάσχα…

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στον όνομα της αλλά και ότι ανθίζει μία φορά το χρόνο, για είκοσι έως τριάντα μέρες περίπου , κοντά στο Πάσχα.

Θεωρείται ένα λουλούδι που έχει σπάνια ομορφιά, με ένα ξεχωριστό μεθυστικό άρωμα και λιλά λεπτοκαμωμένα άνθη τα οποία δημιουργούν μεγάλες και εντυπωσιακές, κωνικές ταξιανθίες.

Εκτός από αρκετά εντυπωσιακή όμως η πασχαλιά θεωρείται και προάγγελος της άνοιξης αφού ανάλογα με την εποχή σύμφωνα με την οποία ανθίζει σηματοδοτείται το αν η άνοιξη θα έρθει νωρίς ή θα καθυστερήσει να φανεί .

Θεωρείται ένα ευλογημένο φυτό αφού όπως αναφέρει η παράδοση ήταν το δένδρο που πρόσφερε την δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ, όταν εκείνοι πήγαιναν προς την Αίγυπτο προκειμένου να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη.

Τότε η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένο με πανέμορφα, ευωδιαστά άνθη.

Υπάρχει βέβαια και ο μύθος που αναφέρει ότι το όνομα του το πήρε λίγο καιρό αργότερα, όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό.

Είχε φυτρώσει κοντά στο Γολγοθά και βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε, από τον καημό του.

Όταν όμως τρεις μέρες αργότερα ο Ιησούς αναστήθηκε, το δεντράκι ζωντάνεψε συμμετέχοντας κι αυτό στη μεγάλη χαρά της Ανάστασης.

Έτσι είναι ευλογημένη η Πασχαλιά με τα μοσχοβολημένα της λουλούδια που ανθίζουν το Πάσχα και μας υπενθυμίζουν την Ανάσταση τόσο του Χριστού, της φύσης αλλά και της ψυχής μας.

Άλλωστε και ο αγαπημένος μας Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει:

«Θεέ μου πρωτομάστορα, μέσα στις πασχαλιές και εσύ.
Θεέ μου πρωτομάστορα, μύρισες την Ανάσταση».


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!