Ποιο φυσικό απωθητικό κουνουπιών λειτουργεί καλύτερα;

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Ποια αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εντομοαπωθητικά;

1. Έλαιο ευκάλυπτου – λεμονιού

Το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά απωθητικά των εντόμων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι λίγο χαμηλότερη από το DEET και την πικαριδίνη.

Σημειώνεται ότι το έλαιο ευκάλυπτου λεμονιού είναι το μόνο φυσικό απωθητικό που έχει καταχωρηθεί στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την αποτελεσματικότητά και την ασφάλειά του. (Πώς να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα εντόμων;)

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι με το συγκεκριμένο προϊόν είναι η οσμή του. Ωστόσο, η φρέσκια μυρωδιά του λεμονιού και του ευκαλύπτου δεν είναι τόσο ενοχλητική, όσο πολλά μη φυσικά απωθητικά.

2. Έλαιο γερανιού

Το έλαιο γερανιού δεν περιλαμβάνεται στα εγγεγραμμένα απωθητικά συστατικά της EPA. Παρόλα αυτά, είναι ένα από τα πιο κοινά αιθέρια έλαια που συγκαταλέγονται στα φυσικά απωθητικά. Οι μελέτες σχετικά την αποτελεσματικότητά του ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, με μερικές να διαπιστώνουν ότι διαρκεί μια ώρα και άλλες ότι φτάνει τις επτά ώρες.

Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός του με το έλαιο καρύδας είναι πιο αποτελεσματικός, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το DEET. (Μάθε πώς μεταδίδονται οι λοιμώξεις και πώς μπορείς να προφυλαχθείς)

3. Αρωματική χλόη

Η αρωματική χλόη (σιτρονέλλα), είναι ένα πολύ γνωστό φυσικό αντικουνουπικό. Τα έλαια από το συγκεκριμένο φυτό, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λοσιόν, σπρέι και κεριών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα απωθητικά με βάση τη σιτρονέλλα είναι εξίσου αποτελεσματικά με το DEET. Το κύριο πρόβλημα με το συγκεκριμένο έλαιο είναι ότι εξατμίζεται μέσα σε δύο ώρες, αλλά μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός του με τη βανιλίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξάτμιση.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, αλλά η εφαρμογή τους στο δέρμα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική. (Αιθέρια ελαία: Μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;)

4. Έλαιο πατσουλί

Το συμπυκνωμένο πατσουλί είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη, μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία για δύο ώρες. Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι έχει έντονο άρωμα και αυτός είναι και ο λόγος που δεν το επιλέγουν.

5. Γαρυφέλαιο

Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο γαρυφάλλου, που χρησιμοποιείται τοπικά, είναι δραστικό κατά των κουνουπιών. Η εν λόγω δράση διαρκεί για περίπου 4 ώρες. Τονίζεται ότι το έλαιο γαρυφάλλου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αδιάλυτο στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες.

6. Έλαιο μέντας

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το έλαιο μέντας είναι πολύ αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Το αδιάλυτο έλαιο μέντας αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικό για 45 λεπτά. Σημειώνεται ότι οι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. (Μινθέλαιο: Το έλαιο μέντας που ανακουφίζει από γαστρεντερικά συμπτώματα και πονοκεφάλους!)

7. Έλαιο κέδρου

Ο κέδρος είναι μέρος της οικογένειας Pinaceae, που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια ως εντομοαπωθητικά. Το αιθέριο έλαιο του κέδρου έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά έλαια κατά των κουνουπιών, αλλά προκύπτουν ανησυχίες για αλλεργίες.

8. Έλαιο σκόρδου

Το έλαιο σκόρδου είναι αποτελεσματικό στην προστασία από τα κουνούπια. Να υπενθυμίσουμε ότι μια κοινή πεποίθηση αναφέρει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια, αλλά η έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Πηγή: wikihealth


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!