Ψητό κουνουπίδι γιαχνί με ελιές

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κονσέρβα (400γρ.) συσκευασμένες ντομάτες, τριμμένες

1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 ½ κουταλιά πάστα ντομάτας

¼ φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό

1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

αλάτι, πιπέρι

1 κουνουπίδι (1 -1,2 κιλά) κομμένο σε μπουκετάκια

1 ½ φλ. ντοματίνια, μοιρασμένα

½ φλ. μαύρες ελιές Καλαμών

περίπου ¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μέθοδος

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σκόρδα και σοτάρετε για ακόμα ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν.

Περιχύνετε στην κατσαρόλα το κρασί. Το αφήνετε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια προσθέτετε τις συσκευασμένες ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, την πάστα ντομάτας, το ζωμό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να πάρουν βράση και προσθέτετε τα ντοματίνια και τα μπουκετάκια κουνουπίδι. Αναμιγνύετε με ξύλινο κουτάλι.

Μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί φούρνου. Σκορπίστε τις ελιές στο ταψί και μεταφέρετε στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι το κουνουπίδι να είναι μισοψημένο και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και γυρίζετε τα κομμάτια από κουνουπίδι στην άλλη μεριά. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με μπόλικο μαϊντανό. Αν σας περισσέψει, την επόμενη μέρα μπορείτε να το απολαύσετε και σαν κρύα σαλάτα κατευθείαν από το ψυγείο.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!