Σαλέπι: Το μυστικό για να «βγάλουμε» το Χειμώνα

Κάθε χειμώνα, όταν τα κρύα μπαίνουν για τα καλά και αποζητούμε ένα ζεστό ρόφημα που θα μας προσφέρει την απαραίτητη θαλπωρή από τη βαρυχειμωνιά, σχεδόν πάντα, ιδιαίτερα αν έχετε καταγωγή από Βόρεια Ελλάδα, το μυαλό πάει στο σαλέπι.

Τι είναι όμως το σαλέπι;

Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη, οι οποίοι το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού.

Το σαλέπι είναι ένα ποώδες φυτό Orchis mascula (γνωστότερο ως σερνικοβότανο) και έτσι ονομάζεται και το άλευρο που λαμβάνεται από το συγκεκριμένο φυτό. Είναι γνωστό κυρίως στην Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη για τις φαρμακευτικές αλλά και θερμαντικές του ιδιότητες. Ως σαλέπι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το ρόφημα που προέρχεται από την ανάμειξη του άλευρου της συγκεκριμένης ορχιδέας με νερό ή γάλα, το οποίο προσφέρετε ζεστό από τους αγαπημένους μας πλανόδιους σαλεπιτζήδες με τα μπρούτζινα σκεύη και τις λευκές ποδιές.

Σαλέπι και οφέλη για την υγεία

Εκτός όμως από ζεστασιά και γευστική ευχαρίστηση, τι περισσότερο μας προσφέρει αυτό το βότανο της λαϊκής μας παράδοσης.

Το βασικό χαρακτηριστικό του σαλεπιού είναι το άμυλο, το οποίο όταν διαλύεται σε νερό ή γάλα, δημιουργεί ένα πηκτό υγρό, εξαιτίας της κολλώδους ουσίας βασσαρίνης που περιέχει.

Τα βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν το σαλέπι είναι:

– Οι υδρογονάνθρακες: αραβίνη και τραγακανθίνη

– Τα μέταλλα: ασβέστιο και φώσφορος

Ανακούφιση από τον βήχα και το άσθμα

Το άμυλο που περιέχει το σαλέπι σε συνδυασμό με τις ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη όταν αριαωθούν σε νερό ή γάλα δημιουργούν ένα πηχτό υγρό, κολλώδες λόγω της ουσίας βασσαρίνη που περιέχει, το οποίο φαίνεται πως δρα ανακουφιστικά έναντι του βήχα και του άσθματος.

Επουλωτική δράση στο έλκος

Ευεργετικό ρόλο λέγεται ότι έχει το συγκεκριμένο ρόφημα στον στομαχόπονο και στην περίπτωση ενοχλήσεων στο έντερο και διαρροιών. Το κολλώδες αυτό ρόφημα θεωρείται ότι δρα επουλωτικά και σε έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως σε έλκος στομάχου.

Ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού

Παράλληλα, το σαλέπι ως ρόφημα είναι ιδανικό για να μας ζεστάνει, τόσο λόγω των μπαχαρικών που περιέχει όσο και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και άρα ενέργεια. Γενικότερα, το υψηλό του θερμιδικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με την υψηλή του περιεκτικότητα στα πολύτιμα μέταλλα φώσφορο και ασβέστιο μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας για άτομα που έχουν ανάγκη από τόνωση και ενίσχυση, όπως αθλητές, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Αφροδισιακή δράση

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τις αφροδιασιακές ιδιότητες που του αποδίδουν, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για την ονομασία του, και οι οποίες ενισχύονται από τα διάφορα μπαχαρικά που προστίθενται στο ρόφημα όπως η κανέλα ή η βανίλια.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!