Σουμάδα «ένα παραδοσιακό κέρασμα»

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Σουμάδα: ένα κάτασπρο αναψυκτικό για οικογενειακές χαρές

Φτιαγμένο από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα, το ποτό αυτό συνόδευε τους γάμους και τους αρραβώνες και ήταν το αγαπημένο αναψυκτικό των γυναικών.

Στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα Αλάτσατα, απαντάται ως έθιμο κεράσματος στη συμπεθέρα, στον κουμπάρο και τους συγγενείς την ημέρα του αρραβώνα.

Στους ανύπαντρους συχνά έδιναν την ευχή «στις σουμάδες σου», όπως έλεγαν «στο γάμο σου» ή «στις χαρές σου». Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προσέφεραν σουμάδα και στα βαφτίσια.

Στη Kρήτη, στη Χίο και στη Λέσβο η σουμάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα και αρωματίζεται με ανθόνερο. Όταν τη διαλύουν με νερό για να τη σερβίρουν πασπαλίζουν την επιφάνεια με κανέλα.

Η καλύτερη σουμάδα γίνεται με γλυκά και πικρά αμύγδαλα και έτσι διατηρεί το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αξίζει να επιχειρήσετε να φτιάξετε σουμάδα, αφού η συνταγή εκτελείται εύκολα χρησιμοποιώντας το μπλέντερ.

Σουμάδα υλικά
650 γραμμάρια ζάχαρη, 240 γραμμάρια αμύγδαλα, λίγα πικραμύγδαλα για άρωμα, 6 φλυτζάνια νερό.

Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Τα κρυώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.

Τα κοπανίζουμε λίγα-λίγα σε πέτρινο γουδί πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη ώστε να γίνουν πολτός. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ).

Ανακατεύουμε τον πολτό με 2 φλυτζάνια νερό και τα περνάμε από ψιλό τουλπάνι ή τούλι. Στύβουμε καλά το ύφασμα ώστε να βγει όλος ο χυμός που μοιάζει σαν γάλα.

Ανακατεύουμε και πάλι τον πολτό των αμυγδάλων, που έμειναν μέσα στο τουλπάνι με ένα φλυτζάνι νερό και τα περνάμε από λεπτή πετσέτα λευκή.

Τη στύβουμε ώστε να βγει όλος ο πολτός και τον προσθέτουμε στο προηγούμενο υγρό.

Βάζουμε όλο το υγρό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (3 φλυτζάνια) και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά.

Ξαφρίζουμε και όταν δούμε ότι το σιρόπι έδεσε, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το φυλάμε σε στεγνό μπουκάλι. που σφραγίζουμε καλά.

Όταν θέλουμε να προσφέρουμε αναψυκτικό, βάζουμε σε ποτήρι 1-2 δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!