Σπάνιες, παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

No Title

No Description

Το γκρουπ “Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης” υπάρχει απ’ το 2008, και μαζεύει οπτικά κειμήλια και ντοκουμέντα απ’ τη ζωή και την αρχιτεκτονική της πόλης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις, φτιάχνει βίντεο και βοηθά ερευνητές.

Σήμερα το γκρουπ έχει πάνω από 70.000 μέλη, κι ένα απ’ αυτά είμαι και εγώ. Οι ανανεώσεις είναι συνεχείς και οι χωροχρονικές εναλλαγές με ταξιδεύουν συνεχώς σε μέρη που (κι αυτό είναι το απολαυστικό) έχω πάει, αλλά συχνά δεν πρόσεξα.

Bλέποντας τις εικόνες, σκέφτομαι τις ζωές που πέρασαν, και προσπαθώ να τις φανταστώ. Δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελα περισσότερο απ’ το να μπορούσα να μπω σε κάθε μία απ’ τις φωτογραφίες, έστω και για λίγα λεπτά, να τηλεμεταφερθώ εκεί: Να μυρίσω τα αρώματα, να ακούσω πώς μιλούσαν, να δω τα χρώματα, τα σπίτια και τα μέρη όπως ήταν τότε, να περπατήσω σε έναν κόσμο τόσο αλλόκοτα οικείο αλλά αποφασιστικά διαφορετικό.

Βάζω σήμερα μερικές εικόνες που είδα πρόσφατα εκεί, με τις χρονολογίες μπερδεμένες. Όπως άλλωστε εμφανίζονται στο timeline της σελίδας στο Facebook, με τα συνεχή μπρος πίσω στο χρόνο (που συχνά αποτελεί μυστήριο). Ως επικεφαλίδα της κάθε φωτογραφίας βάζω το όνομα του ανθρώπου που την ανέβασε στην ομάδα.

Τσιμισκή 77. Μακεδονία, πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Στις καλές μέρες, πολύ πριν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή.

                          Thanos Takis

Καρύδας (Εγνατία). Πλέον, σβηστό. Αλλά στο πέρασμα από την πόλη μας του σημαντικού Γάλλου φωτογράφου Bernard Plossu, το 1987, έλαμπε, κι εκείνος μας χάρισε μια ωραία εικόνα για το ντεπό της μνήμης μας.

                           Frapidis Gregory

Το μανεκέν έφυγε το παπούτσι έμεινε.

                         Theodoros Natsinas

Αρετσού αρχές της δεκαετίας του 50. η μητέρα μου στην βεράντα στο σπίτι που έκτισε ο παππούς μου η βεράντα πρόσφατη τότε προσθήκη στο κτίριο.
Στη σκιά των πεύκων του Λευκού Πύργου 1934 και η προτομή του Βότση, στραμμένη στο σημείο βύθισης του Φετχί Μπουλέντ…

                                 Γιάννης Μάνιος

Καθημερινότητα στην Κάμαρα τότε.

                          Έφη Σταθοπούλου

Πλατεία Αριστοτέλους να πρόκειται άραγε για πολιτική συγκέντρωση; η χρονολογία της φωτογραφίας είναι οριακή, 1967 Γιάννης Στυλιανού (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/κης), ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες βρίσκονται στην οδό Αριστοτέλους και παρακολουθούν τη παρέλαση στην Εγνατία.

                   Panos Tezapsidis

Περιοχή του Βαρδάρη. Με δώρο το Zeppelin.
Η οδός Δεσπεραί υπήρξε μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Διανοίχτηκε μετά τη λεωφόρο Χαμιδιέ (Εθνικής Αμύνης) και εκτείνονταν στην εκτός των τοιχών ανατολική Θεσσαλονίκη. Ξεκινούσε από το Σιντριβάνι, και διασχίζοντας, νότια, τη σημερινή πλατεία ΧΑΝΘ, αποτελούσε τη βασική έξοδο από την Εγνατία προς τη λεωφόρο των Πύργων. Αργότερα, όταν δόθηκε προς ανοικοδόμηση το κομμάτι της πόλης ανάμεσα στις οδούς, Αλεξάνδρου Σβώλου και Εθνικής Αμύνης, η οδός Δεσπεραί υποκαταστάθηκε από την οδό Αγγελάκη. *Πηγή ”Η Δύση της Ανατολής, Θεσσαλονίκη 1870 – 1912. Τα Χρόνια του Μετασχηματισμού” Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Θεσσαλονίκη, οδός Βενιζέλου 1920’s. Στο ύψος με Μητροπόλεως.

                    Χρήστος Καββαδάς 

                                             Thomas Latis

Γαλλικόν Εδωδιμοπωλείον. Από την υποδοχή του Βενιζέλου στην προβλήτα της Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 1916)
Πριν την πυρκαγιά του 1917, με κατεύθυνση Ι.Ν.Αγίας Σοφίας θάλασσα….
Άλλη μία φωτογραφία που τεκμηριώνει την χρησιμοποίηση των καταστημάτων, σε κτήρια που επέζησαν της πυρκαγιάς του 1917. Αριστερά το κιόσκι, μονό και έρημο. Αλλά και προς τα δεξιά, πολλά. Χρονολογικά είμαστε γύρω στο 1928.
Πολυφωτογραφημένη αλλά σε κάθε περίοδο όμορφη ακόμη και μέσα στη κατοχή (1943 αναφέρει ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών)

                                           Thanasis Dandos

Το 2ο σινεμά στην Θεσσαλονίκη κάπου στην παραλιακή το 1911

                               Georgios Karras

Selanik…

                               Basil Sakellarides

Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1968https://youtu.be/NVsfXlOqod0


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!