Στο Λονδίνο ο Μπόλτον: Φέρεται να βάζει μπρος «επιχείρηση πειθούς».

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε βάρος του Ιράν επιβάλλοντας κυρώσεις, αλλά και στον κινεζικό «γίγαντα» Huawei, χωρίς εντούτοις η στάση αυτή να βρίσκει σύμφωνο το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας. Τώρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ φέρεται να βάζει μπρος επιχείρηση πειθούς.

Να πείσει το νέο υπουργικό συμβούλιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική του περισσότερο με την εκστρατεία των ΗΠΑ για την άσκηση «πιέσεων στο μέγιστο» στο Ιράν, αλλά και να μην χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, θα επιχειρήσει στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Βρετανία, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώνυμη πηγή από το εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Γάλλος ΥΠΕΞ προς Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια των ΗΠΑ για να μιλήσουμε με το Ιράν

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Μπόλτον θα προσπαθήσει να πείσει το Λονδίνο ότι η ανακήρυξη ως «νεκρής» της πυρηνικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν.Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Βρετανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση στο εγγύς μέλλον.

Ακόμη, ο Μπόλτον θα προσπαθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδείξει στη Βρετανία ότι η Huawei βοηθά την κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους πελάτες του τεχνολογικού «κολοσσού» ισχυρισμός των ΗΠΑ που έχει διαψεύσει τόσο η εταιρεία, όσο και το Πεκίνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αυτό τον τρόπο, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα μπορέσει να πείσει το Λονδίνο να μην χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο 5G που αναμένεται να φθάσει στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι είχε εκφράσει απόψεις αντίθετες με εκείνες της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά στα ζητήματα.

Η Βρετανία έχει παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Επίσης, το Λονδίνο δεν φαίνεται αντίθετο στη χρήση τεχνολογιών της Huawei σε ό,τι αφορά το δίκτυο 5G, παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον ότι θα αναστείλει την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει συμπεριλάβει την Huawei σε «μαύρη λίστα», εξέλιξη που επηρέασε τις σχέσεις μιας σειράς από αμερικανικές εταιρείες με τον κινεζικό «γίγαντα».

Πηγή: sputniknews.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!