Συνταγή για μαρμελάδα σύκο που θα απογειώσει το πρωινό και το… βραδινό σας!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εφοδιαζόμαστε με ολόγλυκα, καλά γινωμένα σύκα και φτιάχνουμε μαρμελάδες! Αν καταφέρουμε να ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα και από μία κατσαρόλα, θα έχουμε όλο τον χειμώνα αυτή τη γλυκιά απόλαυση να συνοδεύει το πρωινό της οικογένειας και όχι μόνο!

Η μαρμελάδα σύκο, πέρα από τις φρυγανιές και το φρέσκο ψωμί, συνδυάζεται ιδανικά με ψημένο κατσικίσιο τυρί και κράκερς, για ένα γκουρμέ βραδινό σνακ, ενώ μπορεί να απλωθεί και σε μπρουσκέτα, συνοδεύοντας κάποιο αγαπημένο σας αλλαντικό.

Ακολουθήστε τη συνταγή μας…

Υλικά

-2 κιλά σύκα γινωμένα
-1/2 κιλό ζάχαρη (ιδανικά μαύρη)
-τον χυμό ενός λεμονιού
-5-6 γαρίφαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε ανά στρώσεις τα σύκα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά μας στην κατσαρόλα ένα βράδυ. Την επομένη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου και προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα. Για να καταλάβουμε πόσο σφιχτή θα είναι η μαρμελάδα μας, μπορούμε να βάλουμε λίγη σ’ ένα πιατάκι και να περιμένουμε να κρυώσει, γιατί τότε δένει περισσότερο.

Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή. Τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν (έτσι θα φύγει ο αέρας, πράγμα απαραίτητο, αφού η μαρμελάδα αυτή δεν έχει συντηρητικά).

Η μαρμελάδα διατηρείται σε δροσερό μέρος.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!