Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν στην Ιντλίμπ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανέκτησαν κοινότητα στη βορειοδυτική Συρία, καταγράφοντας την πρώτη τους εδαφική κατάκτηση εδώ και χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Εξάλλου, ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ χθες βράδυ εναντίον τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών προερχόμενων από το προπύργιο των τζιχαντιστών πάνω από τη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συριακή κρατική τηλεόραση.

Η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, και κοινότητες γύρω από αυτή, που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και κάποιων οργανώσεων ανταρτών, στις γειτονικές επαρχίες της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, είναι ο στόχος βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού του καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν τα ξημερώματα την κοινότητα Αλ Χαμπίτ, στη νότια Ιντλίμπ, έπειτα από φονικές μάχες με την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ [ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα] και οργανώσεις ανταρτών».

«Αυτή είναι η πρώτη κοινότητα που ανακτήθηκε από το καθεστώς στην επαρχία της Ιντλίμπ μετά την έναρξη της κλιμάκωσης» στα τέλη Απριλίου, διευκρίνισε. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την ανακατάληψης της Αλ Χαμπίτ, ενώ μετέδωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Αλί Αγιούμπ μετέβη επιτόπου «κατ’ εντολή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες βράδυ ότι δυνάμεις του καθεστώτος πλησιάζουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν, τη μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος απέχουν πλέον περίπου εννέα χιλιόμετρα από την πόλη αυτή, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο έλεγχος της Αλ Χαμπίτ επιτρέπει στο καθεστώς να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Χάμας, που υφίστανται εδώ και δύο ημέρες εντατικό βομβαρδισμό, πρόσθεσε ο ίδιος. Στις σφοδρές μάχες στην Ιντλίμπ έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή 61 άνθρωποι, 21 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και 40 σε αυτές της ΧΤΣ και οργανώσεων ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σάββατο, άλλοι 70 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες.

Σε αυτούς προστέθηκαν δύο άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, που χάθηκαν στους συριακούς και ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη νότια Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση «βλημάτων» άγνωστης ταυτότητας.

Στη βάση Χμάιμιμ, που θεωρείται ότι είναι ένας από τους πυλώνες της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, καταγράφονται πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτοξεύσεις πυραύλων προερχόμενων από το προπύργιο των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από τα τέλη του Απριλίου, πάνω από 810 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, όπως και 1.200 μέλη οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών και πάνω από 1.000 στελέχη των καθεστωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάνω από 400.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες κατάπαυσης του πυρός, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία ξανάρχισαν να πλήττουν την Ιντλίμπ την 5η Αυγούστου, αφού κατηγόρησαν τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες πως έπληξαν με ολμοβόλα ρωσική βάση στη δυτική Συρία.

Πηγή: slpress.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!