«Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων» Φωτεινά Μονοπάτια

YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων – 20 Ιανουαρίου 2019

Τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας.Η πόλη των Ιωαννίνων χτίστηκε πάνω στην Εγνατία Οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Ένας από τους αρχαιότερους δρόμους του κόσμου.Τα ίχνη της ιστορίας, από τη Λίθινη εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά δεσποτάτα μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι αποτυπωμένα πάνω σ’ αυτήν την πόλη.Η λίμνη των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα, αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη λίμνη σε όλη την Ευρώπη, μετά τη λίμνη της Αχρίδας.Το νησί των Ιωαννίνων, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα. Το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών. Ο οικισμός του νησιού είναι χτισμένος με την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική. Το νησάκι των Ιωαννίνων , ήδη από τη Βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης, αποτέλεσε ένα σημαντικό Μοναστικό Κέντρο. Σήμερα φιλοξενεί επτά Μονές. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» επισκέπτεται το νησί των Ιωαννίνων, τη Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ή Ντίλιου, και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Αναδεικνύει την ιστορία αλλά και τις σπουδαίες τοιχογραφίες τους.

Το οδοιπορικό της σειράς συνεχίζεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Ντουραχάνης ή Δουραχάνης. Το Μοναστήρι, κατά την παράδοση, χτίστηκε το 1434 από τον Ντουραχάν πασά ως πράξη ευγνωμοσύνης, καθώς θεώρησε ότι ο ίδιος και το στράτευμά του σώθηκαν χάρη στη θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας. Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στην πόλη των Ιωαννίνων, με το Μοναστήρι της Καστρίτσας. Είναι χτισμένο τον 11ο ή τον 12ο αιώνα στο λόφο της Καστρίτσας, που αποτελεί σημαντική αρχαιολογική θέση.

Η περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, αφήνει την αίσθηση ενός ταξιδιού στο χρόνο.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Μανώλης Δημελλάς, Πέτρος Κιοσές
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς, Γιώργος Σαβόγλου
Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma
Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Πηγή: webtv.ert.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!