Θεσπρωτία: Πρόστιμο 21.000€ επέβαλαν ελεγκτές του ΕΦΚΑ για την πεθερά που… καθάριζε πατάτες

Πρόστιμο 21.000€ επέβαλαν ελεγκτές του ΕΦΚΑ στον ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου στην Ραβενή, επειδή βρήκαν τη νύφη του και την πεθερά του αδερφού του να καθαρίζουν πατάτες

«Λουκέτο» στο μοναδικό καφενείο ενός ορεινού χωριού της Θεσπρωτίας, με μόλις 40 κατοίκους έβαλε ο ΕΦΚΑ, ελεγκτές του οποίου επέβαλαν βαρύ πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, επειδή βρήκαν στο κατάστημα τη γυναίκα και την πεθερά του αδερφού του ιδιοκτήτη να… καθαρίζουν πατάτες!

«Το Μισοχώρι της Ραβενής», το καφενείο που λειτουργεί και ως ψησταριά στο χωριό όλο τον χρόνο, θα κλείσει μόλις κοινοποιηθεί το πρόστιμο, αφού, όπως λέει στο ethnos.gr ο νεαρός ιδιοκτήτης του, Βαγγέλης Τζώρτζης, δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό των 21.000 ευρώ.

«Εγώ αυτά τα χρήματα τα βγάζω σε τέσσερα χρόνια. Μου φαίνεται εξωφρενικό το ποσό και νιώθω τεράστια αδικία. Καλούμαι να πληρώσω το ίδιο ποσό με έναν ιδιοκτήτη χώρου εστίασης στην Αθήνα ή στη Μύκονο, που βγάζουν αυτά τα χρήματα σε μία μέρα και το σημαντικότερο είναι πως όλο τον χρόνο κρατάω μόνος μου το μαγαζί και μία μέρα που ήρθε ο αδερφός μου να με βοηθήσει, ήρθε και ο έλεγχος», δηλώνει.

Ο Βαγγέλης Τζώρτζης, γιος του ιερέα του χωριού, σπούδασε ψυκτικός στα Γιάννενα, αλλά επέστρεψε πριν από 5 χρόνια στη Ραβενή και ανέλαβε το καφενείο-ψησταριά που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Ο πατέρας του ιδιοκτήτη, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι η… “ανασφάλιστη” γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και συχνά επισκέπτεται το καφενείο για να κάνει παρέα με τα παιδιά και την συμπεθέρα της – αυτό όμως θεωρήθηκε παράβαση από τους ελεγκτές, οι οποίοι τελικά βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε μία από τις «ανασφάλιστες εργαζόμενες».

«Το προηγούμενο βράδυ είχαμε γλέντι με παραδοσιακό γιαχνί και 30 με 50 παιδιά, όλο το χωριό, έπαιρναν πιάτα από την κουζίνα, σέρβιραν, αν είχαν έρθει εκείνο το βράδυ οι ελεγκτές τι θα έκαναν, θα έγραφαν όλο το χωριό;  Ή αν έμπαινα εγώ να πάρω ένα πιάτο, για ένα φίλο μου, ή ένα ποτήρι, θα με γράφανε κι εμένα με τα ράσα;», διερωτάται ο ιερέας.

Όπως συμπληρώνει, πιστεύει πως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ελεγκτές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους: «Αντί να πούνε παιδιά μου, μην το ξανακάνετε, είμαστε ένα χωριουδάκι με 30-40 άτομα το χειμώνα, το καφενείο είναι η μόνη επιχείρηση και δεν εισπράτει αυτά τα λεφτά ούτε σε τρία χρόνια, πόσο μάλλον να τα βγάλει και να τα πληρώσει σε πρόστιμο».

«Αν και άκουσα πολλά, ότι είναι καρφωτοί, πιστεύω ότι ήταν πολύ αυστηροί, έχουμε ένα μικρό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που εγώ τους λέω γεννίτσαρους, τη δουλειά τους κάνουν, το σέβομαι, αλλά μέχρι ένα βαθμό. Να κοιτάξει το κράτος την παρανομία και να τιμωρεί, αλλά μην βάζεις τα ίδια κριτήρια στο χωριό αυτό με τη Μύκονο, δεν το λέω με κακία, αλλά εκεί τα μαγαζιά μπορεί και να τα βγάλουν αυτά τα λεφτά, εμείς δεν τα βγάζουμε», είπε.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο πατέρας Γεώργιος είπε πως όπου απευθύνθηκαν βρήκαν ευήκωα ώτα καθώς όλοι θεώρησαν το περιστατικό ακραίο και θέλουν να βοηθήσουν.

«Δεν πήραμε χρήματα από πουθενά, έχει μέσα όλα τα εργαλεία της προηγούμενης γενιάς, κάναμε μια προσπάθεια και τώρα..» λέει με παράπονο και τονίζει πως θα κινηθούν πλέον δικαστικά για να μπορέσουν να γλιτώσουν το πρόστιμο και να σώσουν την επιχείρηση.

«Εκ των πραγμάτων δεν έχει τα λεφτά το παιδί, θα το κλείσει το μαγαζί και θα πάει στα Γιάννενα να πλένει αυτοκίνητα», καταλήγει.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!