Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με Έσπερ για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μαρκ Έσπερ πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας μίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι η προσδοκία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι η Ουάσινγκτον να τερματίσει πλήρως την υποστήριξή της προς τα PKK/YPG, αναφέρει η δήλωση.

Ο Άκαρ επανέλαβε ότι η Άγκυρα θέλει την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας, η οποία να εκτίνεται σε απόσταση 30-40 χλμ., νοτίως των συνόρων της με τη Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, που θα ελέγχεται από την Τουρκία σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποκλείει πλήρως το PKK και το YPG, πρόσθεσε η δήλωση.

«Όσον αφορά την ζώνη ασφαλείας που θα εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο υπουργός Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη κατάλληλη, έτοιμη και ικανή δύναμη στην περιοχή να ελέγχει και να παρέχει ασφάλεια στη ζώνη αυτή», αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Ακάρ τόνισε ότι, εάν η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον δεν καταφέρουν να επιλύσουν το θέμα, η Τουρκία θα δημιουργήσει μονομερώς την ζώνη.

Επίθεση κατά της Μπαγκούζ στη Συρία
Ακάρ και Σόιγκου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες της Συρίας

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ακάρ προειδοποίησε για πιθανή τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, εάν οι συνομιλίες σχετικά με την ζώνη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιφέρουν αποτελέσματα.

Η Άγκυρα μάχεται το PKK, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει μια αυτόνομη κουρδική οντότητα στην Τουρκία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτελούν τακτικές επιδρομές κατά του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό όσο και στη γειτονική Συρία και το Ιράκ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους συριακή πόλη Μάνμπιτζ. Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αναβολή της επιχείρησης. Ο Τραμπ, με τη σειρά του, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.

Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ πρότεινε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας ως λύση στις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών του YPG των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις για την ασφαλή ζώνη συνεχίζονται καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελική συμφωνία σχετικά με το πόσο βαθιά θα πρέπει να εκτίνεται η ζώνη ασφαλείας και ποιός θα είναι ο ρόλος της Άγκυρας στη Συρία.

Πηγή: sputniknews.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!