Τιρκουάζ νερά, καταπράσινες ακτές, γραφικά νησιά για όλους: Το Ιόνιο γίνεται φέτος must προορισμός

Τι κάνει το Ιόνιο Πέλαγος και τα νησιά του να ξεχωρίζουν; Τι ιδιαίτερο έχουν τα Επτάνησα που δεν το βρίσκουμε αλλού; Γιατί να ταξιδέψουμε προς τους προορισμούς των δυτικών συνόρων της Ελλάδας, ειδικά φέτος το καλοκαίρι; Ερωτήματα που καθένας σκέφτεται και εξετάζει καθώς προετοιμάζει τις διακοπές του και αφού απαντήσει στο αιώνιο δίλημμα, «βουνό ή θάλασσα», συνεχίζει με το αμέσως δημοφιλέστερο: Αιγαίο ή Ιόνιο;

Ιόνιο, γιατί συνδυάζει τα πάντα και προσφέρει επιλογές

Ξεκινώντας από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Τα νησιά που βρίσκονται στο πέλαγος αυτό ονομάζονται Επτάνησα και από βορά προς νότο είναι τα εξής: Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Κύθηρα. Η περίπτωση των Κυθήρων είναι πράγματι ξεχωριστή, καθώς ναι μεν λογίζονται στα Επτάνησα, βρίσκονται όμως ανάμεσα από την Κρήτη και τη Λακωνία, στο Μυρτώο πέλαγος, ενώ διοικητικά δεν ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Ιόνιο γίνεται φέτος mustπροορισμός διότι εξορισμού διασφαλίζει το μεγάλο ζητούμενο: Την άνεση για τους επισκέπτες. Τα μεγάλα και τα μικρά νησιά του δεν έχουν «υποκύψει» κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην τάση του μαζικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται, παρά ίσως για μια μικρή περίοδο του Αυγούστου, «απαγορευτικά» λόγω πλήθους. Έτσι οι επισκέπτες τους πάντα βρίσκουν άπλα στην παραλία για να απολαύσουν τη θάλασσα, χώρο στα εστιατόρια και τα καταστήματα που προτιμούν, ευκαιρία να περπατήσουν και να δουν το μέρος με την άνεσή τους.

Λευκάδα

Πράσινο – Δύση – Παραλίες

Το κοινό χαρακτηριστικό των Επτανήσων είναι το πράσινο της φύσης στο τοπίο τους, οι έντονες επιρροές από τη Δύση και οι κορυφαίες παραλίες τους, που συχνά οι ταξιδιωτικοί οδηγοί κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αεροφωτογραφία της παραλίας Βουτούμι, στους Αντίπαξους

Καταπράσινη φύση παντού: Ακόμα και στη θάλασσα φτάνουν τα δέντρα στα νησιά του Ιονίου και δεν πρόκειται για τα γνωστά αρμυρίκια, αλλά για πεύκα, ελιές, πουρνάρια ακόμα και φοίνικες, που βεβαίως δεν είναι ενδημικοί αλλά εν τούτοις έχουν αναπτυχθεί εκεί αρκετά για να προσφέρουν τη σκιά τους στους ηλιοκαμένους επισκέπτες. Στην Κεφαλονιά δεσπόζει ο Αίνος, η ψηλότερη κορυφή των Επτανήσων με την περίφημη μαύρη ελάτη του και τα άγρια άλογά του, ενώ στην ενδοχώρα του νησιού, βρίσκεται και η φυσική λίμνη Άβυθος. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, το ταξίδι προς την οποία είναι εύκολο και γρήγορο με την AEGEAN, το όρος Παντοκράτορας με την ομώνυμη μονή του αποτελούν τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο του νησιού. Ειδικά όσον αφορά στη φύση της Κέρκυρας, αξίζει να θυμηθούμε την Αυτοκράτειρα Σίσσυ, που επέλεξε να χτίσει το παλάτι της, το Αχίλλειο, στην ενδοχώρα του νησιού, με θέα το απέραντο πράσινο. Στη Λευκάδα φύονται οι περίφημες φακές Εγκλουβής, στο ομώνυμο ορεινό χωριό και στη Ζάκυνθο . Ακόμα και η μικρή Ιθάκη έχει δάση, ενώ το γραφικό λιμάνι του Γάιου στους Παξούς έχει περισσότερο πράσινο παρά γαλάζιο!

Το χωριό Κιόνι της Ιθάκης

Δυτικές επιρροές: Τα Επτάνησα βρέθηκαν επί αιώνες υπό ενετική και αγγλική κυριαρχία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν επενέβη ιδιαίτερα στην επιρροή του πολιτισμού τους ίσως μόνο στην περίπτωση της Λευκάδας. Στα υπόλοιπα Επτάνησα οι ενετικές επιρροές στην αρχιτεκτονική και την πολιτισμική παράδοση είναι περισσότερο από εμφανείς: Οι καντάδες της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, τα τοπικά πανηγύρια με τα βαλς και τα ταγκό, αλλά και τα γραφικά σπίτια, δίπατα, με στενά μπαλκόνια, πολύχρωμα ξύλινα πορτοπαράθυρα και τοίχους και κόκκινες στέγες, συνθέτουν πραγματικούς πίνακες ζωγραφικής σε πράσινο και γαλάζιο φόντο.  Διότι, τι να πρωτοπεί κάποιος για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας που μοιάζει βγαλμένη από την ιταλική Αναγέννηση; Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και χαρακτηρίζεται από τα καντούνια της, τα στενά δρομάκια με τα ψηλά σπίτια, που σχηματίζουν ένα πολιτιστικό λαβύρινθο στον οποίο οι επισκέπτες θαυμάζουν τον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο του νησιού, με το κόκκινο καμπαναριό του, το Δημαρχείο, τα σπίτια των φιλαρμονικών, τη Μητρόπολη και τόσα άλλα.

Άποψη της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, διακρίνεται το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα

Κορυφαίες παραλίες: Ο Μύρτος στην Κεφαλονιά, το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, η παραλία της Γλυφάδας στην Κέρκυρα, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, το Γιδάκι στην Ιθάκη, το Βουτούμι στους Αντίπαξους και δεκάδες άλλες αν όχι όλες παραλίες των Επτανήσων συνθέτουν από μόνες τους μια λίστα με τις καλύτερες παραλίες της ζωής των επισκεπτών τους! Διότι κοντά σε αυτές, τις πιο διάσημες, ποιος μπορεί να παραβλέψειτους Εγκρεμνούς και τον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας, τους Πετανούς και το Ξι της Κεφαλονιάς, τον Λαγανά, το Καλαμάκι, το Πόρτο Ρόξα στη Ζάκυνθο και βέβαια το Πόρτο Τιμόνι, το Canal d’ Amour, την Παλαιοκαστρίτσα, τον Χαλικούνα και τον Ίσσο της Κέρκυρας; Κάθε κολπίσκος στο Ιόνιο αποτελεί ξεχωριστή περιπέτεια στη θάλασσα και οι βουτιές στα νερά που είναι πάντα σμαραγδένια και τιρκουάζ αντικατοπτρίζοντας τη φύση μένουν χαραγμένες στη μνήμη ως ανεπανάληπτες εμπειρίες «αναγέννησης» και αναζωογόνησης του οργανισμού.

Ξεκινώντας από πάνω αριστερά: Μύρτος, Πόρτο Τιμόνι, Ναυάγιο, Πόρτο Κατσίκι

Αρχή από την Κέρκυρα με το πιο άνετο και ασφαλές ταξίδι

Η περιήγηση στα Επτάνησα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την Κέρκυρα, την Αρχόντισσα του Ιονίου, όπου φτάνουμε με τις πτήσεις της AEGEAN, με άνεση, γρήγορα και εύκολα. Το ταξίδι, φέτος ειδικά αλλά και πάντα, έχει τη δική του σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για τουρισμό και διακοπές. Διότι τόσο όταν ξεκινάμε για τον προορισμό μας όσο και όταν επιστρέφουμε από αυτόν, θέλουμε όλες οι λεπτομέρειες να είναι φροντισμένες με πάσα. Από τη στιγμή της κράτησης μέχρι την επιβίβαση, την υγιεινή στο αεροσκάφος, την εν πτήσει εξυπηρέτηση, αλλά και τη διαδικασία αποβίβασης ακόμη, θέλουμε να γνωρίζουμε πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη.

Με προορισμό το Ιόνιο και τις μοναδικές του ομορφιές, ταξιδεύουμε με AEGEAN  και ξεκινάμε διακοπές που θα γίνουν εμπειρίες απόλαυσης, χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς!


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!