Το blackwashing στον κινηματογράφο συνεχίζεται

Του David Yorkshire (Mjolnir Magazine) / ΚΟ

ΚΟ: Το «blackwashing» είναι το αντίθετο του «whitewashing». Όταν μη λευκοί ηθοποιοί επιλέγονται να υποδυθούν ρόλους που ιστορικά ή παραδοσιακά ανήκουν σε λευκούς. Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο μαύρος Αχιλλέας του BBC και ο φημολογούμενος «νέος» μαύρος James Bond. Ευελπιστώ ότι θα γίνει αναφορά – ίσως και video – κάποια στιγμή για το θέμαblackwashing στον κινηματογράφο που τελευταία έχει ξεφύγει τελείως.

Στις αρχές αυτού του έτους, με αφορμή τις κραυγές για «whitewashing» εξ αιτίας του γεγονότος ότι η λευκή ηθοποιόςCatherine Zeta-Jones υποδυόταν την Κολομβιανή «γιαγιά της κοκαΐνης» Griselda Blanco, είχα γράψει ένα άρθρο που ξεσκέπαζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Huffington Post καθώς και την αντι-λευκή ατζέντα της όταν πρόκειται για φυλετικά εστιασμένοcasting σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές. Η θέση τηςHuffington Post αντικατοπτρίζει εκείνη των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης γενικά, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να επικροτούνται οι μη λευκοί ηθοποιοί όταν παίρνουν ρόλους λευκών, ενώ πρέπει να καταγγέλλονται οι λευκοί ηθοποιοί όταν παίρνουν ρόλους μη λευκών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο γεννημένος στην Αγγλία Ινδός ηθοποιός Dev Patel που θα συμμετάσχει στην επικείμενη κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Charles Dickens “David Copperfield” με τίτλο “Η Προσωπική Ιστορία του David Copperfield” (“The Personal Life of David Copperfield” του Armando Iannucci). ΟPatel είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο”Millionaire Slumdog Millionaire” του 2008, για τον οποίο ήταν υποψήφιος για βραβείο BAFTA (Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

Δεν εξετάζεται το αν έχει ταλέντο ή όχι. Αυτό που εξετάζεται (που είναι και εμφανές) είναι ότι άλλος ένας λευκός άνδρας ηθοποιός έχει υποστεί διακρίσεις στο όνομα της “διαφορετικότητας”. Στην πραγματικότητα, κρίνοντας από την φωτογραφία στην αρχή, τοcast φαίνεται μάλλον φορτωμένο με «ανθρώπους του χρώματος». Σε κάθε περίπτωση, ο λευκός άντρας είναι ο πρωταρχικός στόχος για το “blackwashing”,  διότι έτσι μπορεί να προπαγανδιστεί το διαφυλετικό ζευγάρι. Εάν τα ακούτε αυτά για πρώτη φορά απλά παρακολουθήστε οποιοδήποτε διαφημιστικό διάλειμμα στην τηλεόραση και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ένα τελευταίο είναι εδώ (που σκόπιμα χρησιμοποιεί μία λευκή καρκινοπαθή θέλοντας να δημιουργήσει περισσότερη συμπάθεια/αποδοχή).

Πηγή: redskywarning.blogspot.com


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!