Το Facebook μπορεί να σε εντοπίσει ακόμα κι όταν δεν είσαι συνδεδεμένος

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Ένας Βέλγος ερευνητής της ιδιωτικότητας λέει ότι το Facebook περιφρονεί τους ευρωπαϊκούς νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής εντοπίζοντας τους ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν καν εγγραφεί στο site κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βελγική Επιτροπή Προστασίας Ιδιωτικότητας (CPVP / CBPL) ξεκίνησε την καυστική επίθεση μετά τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις πρακτικές της τεχνολογίας του αμερικανικού γίγαντα. Προκαταρκτικές προτάσεις δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Το Facebook δεν θα μπορούσε να εξηγήσει λεπτομερώς πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από ιδιώτες online και υπάρχουν επίσης προβλήματα με plug-ins, μερικά από τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν καν λογαριασμό στο Facebook, ανέφερε η επιτροπή. Ένα από τα plug-ins υπό έλεγχο ήταν το κουμπί “Like”.

Το κοινωνικό δίκτυο, η Επιτροπή σημείωσε, έχει τη δύναμη να συνδέσει τις συνήθειες πλοήγησης των χρηστών του Διαδικτύου με τις αλληλεπιδράσεις τους στο διαδίκτυο και άλλα προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών πληροφοριών, ή τις σεξουαλικές, θρησκευτικές και πολιτικές προτιμήσεις.

“Το Facebook καταπατά την ευρωπαϊκή και τη βελγική νομοθεσία περί απορρήτου. Το Facebook έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα μίζερο στο να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, “δήλωσε η αρμόδια για την προστασία των δεδομένων.

Είναι «η ώρα της αλήθειας» για το Facebook, είπε το CBPL, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο γίγαντας αντιμετωπίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του ”χωρίς σεβασμό.”

Ως σύσταση, η Επιτροπή επιμένει τώρα ότι το Facebook παίρνει τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών και ότι τα τρέχοντα μέτρα του είναι ανεπαρκή και δεν απαλλάσσονται σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε. περί απορρήτου, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση πριν από τον εντοπισμό, εκτός αν είναι απαραίτητο είτε να συνδεθείτε στην υπηρεσία ή να παραδώσετε κάτι που ζητήθηκε συγκεκριμένα από τον χρήστη.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι το Facebook θα πρέπει να εντοπίζει τους χρήστες μόνο όταν είναι συνδεδεμένοι και όχι όταν αποσυνδέονται, και ότι το κοινωνικό δίκτυο πρέπει να χρησιμοποιεί τα cookies που λήγουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι χρήστες ενθαρρύνονται επίσης να εγκαταστήσουν το λογισμικό προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως το Ghostery ή να αποσυνδέσουν επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης.

Το Facebook έχει ήδη ρυθμιστεί

Σε απάντηση, το Facebook αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της βελγικής επιτροπής και είπε ότι είχε ήδη ρυθμιστεί από το ιρλανδικό δίκαιο, την τοποθεσία της Ευρωπαϊκής έδρας της.

«Το Facebook έχει ήδη ρυθμιστεί στην Ευρώπη και είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, οπότε η εφαρμογή των προσπαθειών της CBPL είναι [sic] ασαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Ιρλανδία έχει επικριθεί από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για τους χαλαρούς νόμους της σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την εταιρική φορολογία σχεδιασμένη για να προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι η βελγική επιτροπή προστασίας των δεδομένων δεν έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Facebook μπορεί να κινήσει αγωγές, αν βρεθούν παραβιάσεις του νόμου.

Οι παρατηρήσεις της βελγικής Επιτροπής έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης δυσπιστίας στην Ευρώπη για τις πρακτικές των εταιριών τεχνολογίας των ΗΠΑ και τι κάνουν με τα δεδομένα των χρηστών τους.

Η Google αναγκάστηκε να αλλάξει την πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής του προϊόντος μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αρκετές ευρωπαϊκές αρχές, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. την υποχρέωσε να αφαιρέσει συνδέσμους για αναβάμιση πληροφοριών, οι οποίες προέκυψαν από αναζητήσεις για ονόματα ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσης μια ευρύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά του γίγαντα αναζήτησης περασμένο μήνα.

Το Facebook επίσης διερευνάται από τον ολλανδικό οργανισμό προστασίας των δεδομένων και μια πανευρωπαϊκή ομάδα εργασίας της προστασίας των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ρυθμιστή δεδομένων.

Κάποιοι στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις της τεχνολογίας των ΗΠΑ είναι πολύ κυρίαρχες, αποθαρρύνουν την εκκίνηση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θέτουν σε κίνδυνο τη νομοθεσία περί απορρήτου, ενώ στις ΗΠΑ κάποιοι εκτιμούν ότι η Ευρώπη ρίχνει προστατευτικούς φραγμούς στην επιτυχία των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!