Το μήνυμα του Τραμπ στον Ερντογάν για τη Λιβύη

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη.

Η εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη θα περιπλέξει την κατάσταση στη χώρα, διαμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη.

Πέρα από τη Λιβύη, οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για την κατάσταση στη Συρία, συμφωνώντας – κατά τον Λευκό Οίκο – ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στην επαρχεία Ιντλίμπ, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι.

Πηγή της τουρκικής προεδρίας, η οποία μίλησε στο Sputnik, ανέφερε ότι οι κ.κ. Ερντογάν και Τραμπ στάθηκαν στη σημασία της διπλωματικής επίλυσης των περιφερειακών ζητημάτων.

«Πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της Τουρκίας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη με ψήφους 325 υπέρ, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν τη σχετική πρόταση, στο πλαίσιο της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης.

Σε δήλωσή του μετά το «πράσινο φως» από την εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τη Λιβύη θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια και θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Άγκυρας.

«Ελπίζω ότι εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, η οποία υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου και αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη.

Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ να σημειώνει ότι τα μνημόνια συνεννόησης των δύο χωρών αποτελούν «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης» στη Λιβύη.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!