Το σύμβολο Chai στο «Δένδρο της Ειρήνης» είναι της Καμπάλα και όχι της Βίβλου

Το «Δένδρο της Ειρήνης»  το οποίο τοποθετήθηκε στο πάρκο Ριζάρη με την ευκαιρία τους αυριανού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης περιέχει το σύμβολο Chai, το οποίο έγραψαν τα ΜΜΕ ότι ανήκει στη Βίβλο, ωστόσο είναι σύμβολό της Τόρα,  Καμπάλα

Το έργο είναι της γλύπτριας Ισραηλινής Hedva Ser – Πρέσβεως Καλής Θελήσεως και Ειδικής Εκπροσώπου της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία – είναι προσφορά προς την πόλη των Αθηνών από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», της Μαρίνας Βαρδινογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ, το μπρούντζινο γλυπτό, των 3 Χ 3 μέτρων και βάρους 750 κιλών υποτίθεται ότι ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την “αλληλοκατανόηση και ειρήνη”, γι’ αυτό και περιέχει -υποτίθεται- στοιχεία από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Και λέμε “υποτίθεται” γιατί δεν είναι και τόσο ορατές.

Σύμφωνα με την περιγραφή:

  • Το πρώτο στοιχείο του είναι το σύμβολο Chai, που αντιπροσωπεύει τη ζωή στη Βίβλο.
  • Το δεύτερο είναι το Shin, που στα εβραϊκά είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Shalom, ενώ στα αραβικά το πρώτο γράμμα της λέξης Salam.
  • Το τρίτο στοιχείο του γλυπτού είναι το περιστέρι, αγγελιοφόρος της ελπίδας και της ελευθερίας, καθισμένο σ’ ένα κλαδί, έτοιμο να πετάξει καλώντας τους λαούς σε ειρήνη.
  • Και τέλος, η ημισέληνος, σύμβολο του Ισλάμ.

Αφενός δεν κατανοεί κανείς ποια είναι η ημισέληνος ή το περιστέρι, αφετέρου το σύμβολο Chai το οποίο ίσως είναι το πιο ευδιάκριτο, δεν είναι ένα “σύμβολο της Βίβλου”, αλλά ένα καθαρά εβραϊκό σύμβολο.

Το Chai ως σύμβολο πηγαίνει πίσω στη μεσαιωνική Ισπανία. Τα γράμματα ως σύμβολα στον εβραϊκό πολιτισμό πηγαίνουν πίσω στις παλαιότερες εβραϊκές ρίζες, το Ταλμούδ δηλώνει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από εβραϊκά γράμματα που αποτελούν στίχους της Τορά. Στη μεσαιωνική Καμπάλα, το Τσάι είναι η κατώτερη εκπόνηση του Θεού.

Όπως αναφέρει το wiki, σύμφωνα με τον Έλληνα ραβίνο του 16ου αιώνα Shlomo Hacohen Soloniki, το Chai ως σύμβολο έχει τη σύνδεσή του με τα κείμενα της Καμπάλας με την ιδιότητα του Θεού «Ratzon», ή με το κίνητρο, τη θέληση. Τα εβραϊκά σχόλια δίνουν μια ιδιαίτερα μακρά μεταχείριση σε ορισμένους στίχους στην Τορά με την λέξη ως κεντρικό θέμα τους. Η προσευχή Shema μιλάει επίσης για τη σημασία του Chai, για να ζήσει κανείς και να περπατήσει στον εβραϊκό πολιτιστικό τρόπο ζωής.

Η λέξη αποτελείται από δύο γράμματα του εβραϊκού αλφάβητου Chet (ח) και Yod (י), που αποτελούν τη λέξη “chai”, που σημαίνει “ζωντανός”.

Από τα ΜΜΕ επίσης πληροφορούμαστε ότι ίδια γλυπτά της Hedna Ser κοσμούν κεντρικά σημεία και άλλων πόλεων του κόσμου όπως Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Μάλτα, Ανδόρα, Μπακού, αλλά και Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, ως “παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων”. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO.

Ωστόσο η Ισραηλινή νοοτροπία που αποτυπώνεται στο γλυπτό το οποίο τάχα εκπροσωπεί όλες τις θρησκείες για την ειρήνη, αλλά τελικά καταλήγει να μονοπωλεί με μόνο τη δική του μάλλον δεν απέδωσε στο Παλαιστινιακό, το οποίο συνεχώς οξύνεται λόγω των συνεχών απαιτήσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ωστόσο “ειρήνη υμίν” επικράτησε στον αχταρμά των παρευρισκομένων. Σύμφωνα με το mononews.gr, η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας (ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με τη σύζυγό του Μαρίνα, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αννα Ροκοφύλλου, Λιάνα Κανέλλη και ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος), της Εκκλησίας (Πατέρας Συμεών) και του Στρατού καθώς και πολλών μελών της Ελπίδας , μεταξύ των οποίων, η πριγκίπισσα Τατιάνα και ο Νικόλαος.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!