Το τεχνητό φως αυξάνει την όρεξη για γλυκό.

Το φως από τις οθόνες των κινητών ή των τάμπλετ, κατά τις βραδινές ώρες, ενδέχεται να εντείνει την όρεξη για γλυκό, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μόλις μία ώρα έκθεσης στο «μπλε φως» το τεχνητό φως των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει την όρεξη των ποντικιών, καθιστώντας ιδιαίτερα πιθανή την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού την επόμενη μέρα.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους έφθασαν επίσης σε ένα ανησυχητικό σημείο και συγκεκριμένα σε προ-διαβητικό στάδιο.

Τα παραπάνω στοιχεία δε θα πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση, αν σκεφτούμε μετά από πόσες έρευνες οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το τεχνητό φως από τις οθόνες κατά τις νυχτερινές ώρες παχαίνει.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Άμστερνταμ εξέθεσαν τα ποντίκια στο μπλε φως το βράδυ και στη συνέχεια κατέγραψαν ό,τι έφαγαν την επόμενη ημέρα, ενώ τα κράτησαν ξύπνια κατά την διάρκεια της ημέρας και τα άφησαν να κοιμηθούν μόνο τη νύχτα, προκειμένου να μιμηθούν καλύτερα τους ρυθμούς του ανθρώπου.

Οι ερευνητές έδωσαν την επιλογή ανάμεσα σε τέσσερις πηγές τροφίμων: ένα διατροφικά ισορροπημένο γεύμα, χοιρινό λίπος, νερό με ζάχαρη και σκέτο νερό.

Μετά την έκθεση στο «μπλε φως», τα αρσενικά ποντίκια κατανάλωσαν ως επί το πλείστον νερό με ζάχαρη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παράλληλα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν επικίνδυνα, φτάνοντας ακόμα και σε προ-διαβητικό στάδιο.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η έκθεση στο φως της οθόνης τη νύχτα, οδηγεί τα ποντίκια σε κατανάλωση γλυκών τροφίμων, με τα σώματά τους να μην είναι σε θέση να τα επεξεργαστούν σωστά», δηλώνουν οι ερευνητές.

«Είναι πολύ πιθανό το τεχνητό φως κατά τις βραδινές ώρες να αλλάζει την όρεξη, αναστέλλοντας εκείνους τους νευρώνες που τη μειώνουν», επισημαίνει ο διευθύνων της μελέτης.

«Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στα ποντίκια δε γίνεται να μεταφραστούν άμεσα σε μακροπρόθεσμα ζητήματα υγείας στον άνθρωπο», τονίζουν οι ερευνητές.

«Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και πληθώρα επιστημονικών μελετών με επίκεντρο τον ανθρώπινο οργανισμό και τις επιδράσεις του τεχνητού φωτός σε αυτόν», καταλήγουν.

Πηγή: in.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!