Το θαύμα της Ρωμιοσύνης στο χωριό Εμπόριο Κοζάνης

Του π. Ηλία Μάκου

Ένα θαύμα του αγίου Μηνά ζουν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Εμπόριο της Κοζάνης, που «χάνεται» μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος.

Οι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία και από τότε, που εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ξεριζωμένοι, ζουν με τον καημό του τόπου τους.

Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η νοσταλγία των πατρογονικών εστιών, που τη ζωντανεύουν οι εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια, που έφεραν από τη γη τους και τα εναπέθεσαν στον κεντρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Μηνά.

Και η φλόγα για τις χαμένες πατρίδες έκαιγε μέσα τους βασανιστικά. Και κάθε τόσο και κυρίως στη γιορτή του αγίου Μηνά του θαυματουργού, τον παρακαλούσαν, ασπαζόμενοι το τεμάχιο του λειψάνου του, που φυλάσσεται εκεί και από το οποίο αναδύεται μια άρρητη ευωδία, να τους λυτρώσει από τον πόνο της στέρησης.

Και το θαύμα, ναι, το θαύμα, έγινε. Ο Άγιος Μηνάς ενέπνευσε τον εφημέριο του ναού, αλλά και πιστούς, όπως οι ίδιοι ομολογούν να κάνουν κάτι τολμηρό.

Εντός του εξωτερικού χώρου του ναού ανήγειραν, μετά από ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, με δωρεές αποκλειστικά, ακόμη και Μουσουλμάνων, αλλά και πολύμοχθη και μακροχρόνια εθελοντική χειρωνακτική εργασία πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγια Σοφιάς) της Κωνσταντινούπολης, πιστό αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας.

Με ψηφίδες πήραν μορφή τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ενώ στον Πύργο του Γαλατά υπάρχει κειμηλιαρχείο και κέντρο νεότητας, καθώς και παρεκκλήσι της αγίας Θεοδοσίας με διαβατικές στοές.

Από το μηδέν ανέστησαν, με τη στήριξη και παρουσία δίπλα τους του αγίου Μηνά, το πληγωμένο όνειρο της καρδιάς τους.

Τα θαύματα του αγίου Μηνά δείχνουν τη σιωπηλή διεργασία της πίστης, η οποία ξεφεύγει από του νου μας τις περιορισμένες δυνατότητες.

Θα μένουμε στα χαμηλά και θα χάνουμε κάθε επαφή με τις υπερφυσικές αλήθειες, αν περιορίσουμε το άπειρο μέσα στο περιορισμένο και πεπερασμένο.

Μας έχει χαρίσει ο Θεός ένα μεγάλο θησαυρό. Τους αγίους μας. Κοντά στους Αγίους μας, μαζί με τους Αγίους μας, η ζωή μας και πιο εύκολη θα είναι και πιο καρποφόρα.

Με αλάνθαστους οδηγούς τους Αγίους Θα μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με το αδυσώπητο χάος του κενού, που φωλιάζει στην ψυχή μας και να το δαμάσουμε.

Τελευταίες διαθέσιμες θέσεις στα λεωφορεία από Θεσσαλονίκη και Λάρισα για την εκδρομή στην επέτειο της Άλωσης στον Ναό αντίγραφο της θρυλικής Αγιάς Σοφιάς και του Πύργου του Γαλατά στο πανέμορφο Εμπόριο Κοζάνης, στην Ι.Μονή που ασκήτεψε η Οσία Σοφία της Κλεισούρας και τέλος στην ονειρική παραλίμνια Καστοριά.
Κυριακή 29 Μαΐου ταξίδι -προσκύνημα για να ενώσουμε τις προσευχές μας για την Πατρίδα μας και για να νιώσουμε αυτή την ιδιαίτερη μέρα την Αγιά Σοφιά και την Πόλη των Ονείρων μας.
Συνοδοί εκδρομής Γιώργος Θαλάσσης & Κώστας Κλωνής

      


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!