Τουρκία: 80.000 απελάσεις παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία

Αύξηση στον αριθμό των απελάσεων κατά 40-50% ανακοινώθηκε στην Τουρκία για το 2019. Μεταξύ αυτών και πρόσφυγες από τη Συρία με παραβατική συμπεριφορά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Süleyman Soylu ανακοίνωσε ότι για το 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθούν ως 50% περισσότερες απελάσεις παράνομων μεταναστών, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Turkish Minute.

Το 2018 απελάθηκαν από την Τουρκία 56.000 παράνομοι μετανάστες, ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2019 είχαν απελαθεί 43.000.

Όπως μετέδωσε το Reuters, τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε ανακοίνωση από το Γραφείου του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης όπου καλούνται οι πρόσφυγες από τη Συρία που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Κωνσταντινούπολη να την εγκαταλείψουν ως τις 20 Αυγούστου και να επιστρέψουν στις πόλεις όπου προβλέπεται να βρίσκονται και τους έχει διατεθεί προσωρινό καθεστώς προστασίας. Όσοι επιθμούν να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της Τουρκίας θα πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια.

Οι πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των Σύριων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη σε 1.000.000 ενώ μόλις 500.000 είναι εγγεγραμμένοι στην πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab News, περίπου 1000 πρόσφυγες από τη Συρία απελάθηκαν πρόσφατα από την Τουρκία και επεστράφησαν στην περιοχή της Idlib. Το ζήτημα εγείρει ερωτήματα για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε σχέση με τους πρόσφυγες.

Πρόσφυγες από τη Συρία που πέρασαν παράνομα στην Τουρκία ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, απελάθηκαν στην Idlib της Συρίας που τον έλεγχό της διατηρεί η Τουρκία και οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Όμως, η Idlib δεν αποτελεί ασφαλή περιοχή για να απελαύνονται πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ειδικούς, η απέλαση μη εγγεγραμμένων προσφύγων είναι κατανοητή ως ένα σημείο, αλλά το να απελαύνονται σε εμπόλεμη περιοχή είναι απαράδεκτο.

Κάποιοι άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή των Τουρκικών Αρχών έχει σκοπό να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα που δεν είναι φιλικό προς τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να πείσει τον κόσμο πως ελέγχει την κατάσταση. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως το ΑΚΡ έχασε αρκετούς Δήμους στις πρόσφατες εκλογές εξαιτίας της δυσαρέσκειας του κόσμου προς του πρόσφυγες που τους παίρνουν τις δουλειές.

Υπάρχουν και οι ειδικοί που πιστεύουν πως η κίνηση έχει σκοπό να ενοχλήσει την ΕΕ που δεν έχει χορηγήσει καθεστώς ελεύθερης βίζας στους Τούρκος τουρίστες προς την Ευρώπη, παρόλο που η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Το θέμα των προσφύγων από τη Συρία και η επιστροφή τους στη χώρα, είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς. Ο πόλεμος στη Συρία έχει τελειώσει κατά 90%. Ελάχιστες περιοχές δεν βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Το εύλογο ερώτημα είναι, γιατί δεν έχει ξεκινήσει η οργανωμένη επιστροφή των προσφύγων στην Συρία, αφού το 90% τη χώρας είναι ασφαλές; Μάλιστα, η Συρία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες προσκλήσεις επιστροφής των προσφύγων στη χώρα.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!