Βουλγαρία: Καταγράψαμε Αρειανούς και Εσκιμώους αλλα όχι «Μακεδόνες»

«Ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα των ανθρώπων της λεγόμενης “μακεδονικής μειονότητας” στη Βουλγαρία;» είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, υπουργός Αμυνας και πρόεδρος του VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για «το δικαίωμα των Σλαβομακεδόνων να μάθουν “μακεδονικά”» .

«Τη δημιούργησε ξένη χώρα»

«Μπορείτε να μου πείτε τα προβλήματά τους;», συνέχισε ο Καρακατσάνοφ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας», που, πρόσφατα, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε τη Βουλγαρία να σεβαστεί τα δικαιώματά της.

«Λένε ότι είναι μέλη οργάνωσης που ονομάζεται “ΟΜΟ Ιλιντεν-Πιρίν”. Στη Βουλγαρία μόνο μία ομάδα ανθρώπων υπάρχει που μιλά για τα θέματα αυτά και ο ρόλος της ποιος είναι;» αναρωτήθηκε ο Καρακατσάνοφ.

«Η “ΟΜΟ Ιλιντεν-Πιρίν” δημιουργήθηκε στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία τη δεκαετία του ’90 όταν υπήρχε ακόμη η Γιουγκοσλαβία. Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει η Βουλγαρία οργάνωση που δημιούργησε μια ξένη χώρα», πρόσθεσε.

Οι Αρειανοί και οι Εσκιμώοι.

Ο δημοσιογράφος τον διέκοψε, λέγοντάς του ότι μιλά για τους ανθρώπους και όχι για την οργάνωση.

«Κοίτα, στην τελευταία απογραφή στη Βουλγαρία, υπήρξαν εκείνοι που καταγράφηκαν ως Αρειανοί και Εσκιμώοι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες από αυτούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει μειονότητα;

»Συγνώμη, έως τώρα λέμε ότι μέχρι το 1944 δεν υπήρχε ξεχωριστό μακεδονικό έθνος. Για τι είδους μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία μιλάμε; Όταν αυτή η εθνική ταυτότητα, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δημιουργήθηκε στη Γιουγκοσλαβία;», απάντησε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «η Βουλγαρία έχει σύνταγμα, κρατική υπόσταση και ιστορική παράδοση πάνω από 1400 χρόνια.

Το παράδειγμα των Τούρκων

»Το βουλγαρικό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τις κολλεκτίβες, δηλαδή δικαιώματα μειονοτήτων, αλλά κάθε πολίτης έχει δικαιώματα βάσει της απλής λογικής ότι είναι πολίτης του βουλγαρικού κράτους».

Ο Καρακατσάνοφ επισήμανε το παράδειγμα των Τούρκων:

«Στη Βουλγαρία υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο Βούλγαροι που μιλούν τουρκικά, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα και έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες της Βουλγαρίας».

Η παρατήρηση του δημοσιογράφου ήταν ότι οι Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία δεν έχουν το δικαίωμα να μάθουν «μακεδονικά» και ο Καρακατσάνοφ απάντησε:

«Ποια μακεδονική γλώσσα;»

«Ποια μακεδονική γλώσσα να διδαχθεί; Τι μακεδονικά να μάθει κανείς στη Μακεδονία του Πιρίν ή τη Βουλγαρία; Αυτή η γλώσσα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη Βουλγαρία, είναι γλώσσα που δεν δημιουργήθηκε εδώ αλλά στα Σκόπια. Εάν ένας θέλει να τη μάθει, μπορεί όπως μαθαίνει τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, κανένα πρόβλημα.

»Πάλι, θα πω ότι έχουμε εδώ 500 χιλιάδες Τούρκους, αλλά δεν υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα της τουρκικής γλώσσας», τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας.

Και σημείωσε ότι η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν αποτελεί πρόβλημα» διότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να απαξιώνει τη δική της ιστορία και έχει εθνική αξιοπρέπεια που δεν επιλύεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά βρίσκεται στο κεφάλι και την καρδιά κάθε Βούλγαρου.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!