Ένα υποχρεωτικό αγαθό δεν μπορεί να είναι καλό

Οι Ορθόδοξοι πρέπει να σέβονται την ελεύθερη βούληση ενός ατόμου, όπως έκανε ο Χριστός.
Ένα άτομο πρέπει να διατηρήσει τη δική του βούληση και να πάρει τις δικές του αποφάσεις, γιατί μόνο ο ίδιος μπορεί να κάνει τις τελικές επιλογές μέσα στην ψυχή του.

Μήπως ο Κύριος δεν θα είχε σώσει τον Ιούδα από το να τον προδώσει; Θα μπορούσε, βέβαια. Τότε γιατί δεν το έκανε; Γιατί αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με βία. Ο εξαναγκασμός κάποιου είναι ανεπίτρεπτος για τον Θεό, για την αγιότητα του Θεού. Ένα υποχρεωτικό αγαθό δεν μπορεί να είναι καλό. Τελικά γιατί σταυρώθηκε ο Σωτήρας; Θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο ιδανικό, χωρίς ελαττώματα στη γη, αφήνοντας τον άνθρωπο να μην χρειάζεται τίποτα, ούτε στρατούς ούτε αξιώματα.

Αλλά ο Κύριος μπορούσε να το κάνει αυτό μόνο με τη βία, σπάζοντας την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Αλλά δεν το έκανε αυτό, αφήνοντας ανοιχτή την ευκαιρία στους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ του καλού και του κακού ανεξάρτητα .

Η κοινωνική μας ζωή δίνει σε ένα άτομο έτοιμη γνώση, κουλτούρα και εμπειρία αλλά εναπόκειται σε αυτόν πώς να το χρησιμοποιήσει. Είναι το ίδιο πράγμα στην πνευματική ζωή. Ο Κύριος μας δίνει μέσω της λυτρωτικής αποστολής Του, μέσω του Σταυρού την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να δώσουμε μάχη με τον διάβολο.

Ωστόσο, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία μόνο με την ελεύθερη βούλησή μας. Ο Κύριος δημιούργησε το σύμπαν για εμάς. Μας έδωσε νόμους με τους οποίους πρέπει να ζούμε. Μας έδωσε νερό, φαγητό και όλα τα απαραίτητα. Αλλά το πώς να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο εξαρτάται κυρίως από τη δική μας θέληση, εργασία και γνώση.

Επομένως, είναι σημαντικό η ζωή να βασίζεται τόσο στην εκπλήρωση των Θείων διατάξεων όσο και στην ελεύθερη ανθρώπινη επιλογή.

Αρχιμανδρίτης Γέροντας Ηλίας (Nozdrin), ομολογητής των αδελφών της Μονής Optina, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς πνευματικούς πατέρες στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!