Ζάβορδα Γρεβενών: Οι Καβάλαρηδες της Ελάτης παρέλαβαν τα Λείψανα του Αγίου Νικάνορα

Στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα αναβίωσε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου 2021 το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης, με σκοπό την παραλαβή των λειψάνων του αγίου και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα.

Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα, όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής (13 Ιουνίου) οι νέοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια από τον ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ, την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Ελάτη, όπου έγινε η καθιερωμένη υποδοχή από τις τοπικές αρχές. Κατόπιν, τα λείψανα τέθηκαν σε προσκύνημα στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Από τη Δευτέρα, κάθε οικογένεια της Ελάτης παραλαμβάνει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, τα προσκυνά και ζητά την Ευλογία και τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει ως συνήθως μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.

Σημειώνεται ότι η καθιερωμένη προ κορωνοϊού ημερομηνία παραλαβής των λειψάνων του αγίου από του καβαλάρηδες της Ελάτης ήταν η Κυριακή του Θωμά.

      

Φωτο: Κατ. Λιόλιου


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!